Το στρες που βιώνουμε καθημερινά, ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας;
Το χρόνιο παρατεταμένο στρες, πώς επηρεάζει το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας;
Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας, είναι υπεύθυνο για την εξουδετέρωση των μικροοργανισμών που μας επιτίθενται καθημερινά, για την καταστολή των μολύνσεων που υφιστάμεθα, για την εξάλειψη καρκινικών κυττάρων που εμφανίζονται συχνά σε ιστούς και όργανα του σώματος μας.
Οι διαταραχές και οι ανεπάρκειες που δυνατόν να παρουσιάσει το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλέκονται στη γένεση πολλών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.
Μια από τις θεωρίες γένεσης του καρκίνου υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια εξουδετέρωσης καρκινικών κυττάρων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθούν στον οργανισμό μας, οδηγεί στην ανάπτυξη νεοπλασιών με δυνατότητα μετάστασης τους.
Οι επιστήμονες, εδώ και χρόνια, υποψιάζονται ότι το στρες επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των ορμονών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του και που επηρεάζουν αρνητικά τους μηχανισμούς και τα κύτταρα που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού.
Πρόσφατα μια μεγάλη αναλυτική εργασία εξέτασε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από 293 έρευνες που έγιναν σχετικά με το θέμα κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
Τα ευρήματα ήσαν τα ακόλουθα:
- Το στρες πράγματι επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα με πολύ ισχυρούς τρόπους
- Όταν το στρες είναι βραχυπρόθεσμο, ενεργεί θετικά και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα
- Όταν το στρες είναι χρόνιο και παρατεταμένο, καταστέλλει το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας. Όσο ποιο μακροχρόνιο είναι το στρες, τόσο πιο πολύ παρουσιάζονται αρνητικές επιπτώσεις στα κύτταρα και στους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μεγαλύτερη καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος παρουσιάζεται όταν το άτομο υποφέρει από το πιο έντονο χρόνιο στρες. Αυτό γίνεται όταν υπάρχει μια στρεσογόνος κατάσταση που είναι πέρα από τις δυνατότητες ελέγχου του ατόμου και που δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Στις περιπτώσεις αυτές οι αντικειμενικές μετρήσεις της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζονται αρνητικά
- Το ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων ή αυτών που ήδη πάσχουν από κάποια ασθένεια, είναι περισσότερο ευάλωτο στις αρνητικές επιπτώσεις του στρες.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι αρνητικές επιδράσεις του χρόνιου παρατεταμένου στρες τεκμηριώνονται από τα επιστημονικά στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τα τελευταία 30 χρόνια.
Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική εργασία που πρέπει να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για όλους όσους πάσχουν από νοσηρές μορφές στρες. Είναι αναγκαίο να δοθεί προτεραιότητα στην εξεύρεση νέων καλύτερων προγραμμάτων αντιμετώπισης του στρες.