Οι άνθρωποι που ζουν μαζί, είτε διότι είναι παντρεμένοι είτε διότι απλά συζούν μαζί, παρουσιάζουν μια καλύτερη υγεία σε σχέση με αυτούς που είναι μόνοι τους.
Στις περιπτώσεις όμως που έρχεται το διαζύγιο για τους παντρεμένους ή χωρισμού για τα ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα αλλά συζούν μαζί, τα θετικά αποτελέσματα για την υγεία εξαφανίζονται.
Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν πάρει διαζύγιο ή έχουν χωρίσει ενώ πριν συζούσαν με κάποιον, παρουσιάζουν μια πολύ αυξημένη συχνότητα προβλημάτων υγείας.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσιάζουν μια επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας μετά από την διάλυση του γάμου τους ή μετά από το χωρισμό τους σε περίπτωση που ζούσαν μαζί αλλά δεν ήσαν παντρεμένοι.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μια μεγάλη έρευνα που διεξήγαγαν Καναδοί γιατροί, σε 9.775 άτομα, ηλικίας από 24 έως 65 ετών.
Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι επιδράσεις πάνω στην υγεία των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.
Ένα από τα νέα δεδομένα που έφερε στην επιφάνεια η έρευνα αυτή, είναι ότι υπάρχουν πολύ θετικές επιδράσεις για την υγεία, όχι μόνο στα ζευγάρια που ζουν μαζί λόγω γάμου αλλά και στα ζευγάρια που ζουν μαζί χωρίς να υπάρχει ο γάμος.
Επίσης το αντίστροφο ισχύει και για τα δύο είδη ζευγαριών, σε περίπτωση διαζυγίου ή χωρισμού.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι, γιατί να παρατηρούνται τα φαινόμενα αυτά πάνω στην σωματική και ψυχική υγεία για τους παντρεμένους και αυτούς που ζουν μαζί;
Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν δυο θεωρίες που μπορούν να ερμηνεύσουν το γεγονός αυτό.
Η πρώτη υποθετική εξήγηση είναι ότι τα άτομα που έχουν καλύτερη υγεία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παντρευτούν.
Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο γάμος έχει μια προστατευτική δράση στην ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή τα ζευγάρια που ζουν μαζί ή είναι παντρεμένα, βελτιώνουν την υγεία τους διότι βοηθά ο ένας τον άλλο και ταυτόχρονα παρακολουθεί ο ένας τον άλλο για τη συμπεριφορά σε θέματα υγείας.
Παράλληλα αλληλοβοηθούνται με κοινωνική και οικονομική υποστήριξη.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι ο χωρισμός και το διαζύγιο συσχετίζονται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, νοσηρότητας και επικίνδυνων συμπεριφορών που συνοδεύονται από αλκοολισμό.
Σε μια εποχή, που τα διαζύγια και οι χωρισμοί παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε τις επιδράσεις που έχουν πάνω στη σωματική και ψυχική υγεία.
Είναι επίσης σημαντικό να μη ξεχνούμε, ότι οι αρνητικές συνέπειες δεν υπάρχουν μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά.
Οι κοινωνικές, ιατρικές, οικονομικές επιπτώσεις των χωρισμών και των διαζυγίων αποτελούν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ταλανίζουν την κοινωνία μας και επηρεάζουν την ευημερία όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών μας.