Το σεξ, πώς επηρεάζεται από τη γήρανση; Οι γνώσεις για τη σεξουαλική συμπεριφορά των ηλικιωμένων και ιδιαίτερα σε αυτούς, που είναι άνω των 70 ετών είναι περιορισμένες.
Tα δεδομένα που υπάρχουν αφορούν κυρίως στα σεξουαλικά προβλήματα σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες. Μόνο λίγα είναι γνωστά για την κανονική σεξουαλική συμπεριφορά στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα.
Ωστόσο, παρά την αύξηση της ηλικίας το σεξ δεν παύει από του να αποτελεί ένα σημαντικό τομέα ενδιαφέροντος που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Είναι για τους λόγους αυτούς πολύ σημαντικό τόσο οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι όσο και οι γιατροί τους να γνωρίζουν την κανονική κατάσταση όπως επίσης και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους ζωή.
Εργασίες που έγιναν στη Σουηδία από το 1971 προσθέτουν πολύτιμες πληροφορίες στην περιορισμένη επιστημονική ερευνητική βιβλιογραφία που υπάρχει για το θέμα. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτενμπουργκ μελέτησαν τη νοοτροπία, διάθεση και συμπεριφορά σχετικά με το σεξ σε 4 διαδοχικά δείγματα πληθυσμού ανθρώπων άνω των 70 ετών σε 4 χρονικές περιόδους 1971-2, 1976-7, 1992-3 και 2000-1.
Συνολικά ερωτήθηκαν 1.500 άνθρωποι άνω των 70 ετών για διάφορες πτυχές της σεξουαλικής τους ζωής. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονταν οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, ικανοποίηση από τη συζυγική ζωή και η σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Τα ευρήματα των Σουηδών γιατρών μας διαφωτίζουν για τη συμπεριφορά στον τομέα του σεξ των ηλικιωμένων:
- Διαχρονικά, ο αριθμός των ατόμων άνω των 70 ετών που κάνουν σεξ και δηλώνουν ικανοποιημένοι αυξάνεται. Επίσης αύξηση παρουσιάζει και η συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών. Οι γυναίκες στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένες από τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.
- Στην περίοδο 30 ετών που διήρκεσε η μελέτη των 4 διαδοχικών δειγμάτων του πληθυσμού ηλικιωμένων, το ποσοστό των ατόμων άνω των 70 ετών και από τα δύο φύλα που ανέφεραν ότι είχαν συνουσία παρουσίαζε αύξηση. Στους παντρεμένους άντρες το ποσοστό πέρασε από 52% σε 68%, στις παντρεμένες γυναίκες από από 38% σε 56%, στους ανύπαντρους άντρες από 34% σε 54% και στις ανύπαντρες γυναίκες από 0,8% σε 12%.
- Επιπρόσθετα βρέθηκε, ότι ο αριθμός των γυναικών που δήλωναν ψηλό βαθμό ικανοποίησης από τη σεξουαλική τους δραστηριότητα αυξανόταν. Ο αριθμός των γυναικών που δήλωσαν, ότι είχαν οργασμό κατά το σεξ μεγάλωνε ενώ μίκραινε ο αριθμός των γυναικών που δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ οργασμό.
- Παρατηρήθηκε, ότι ενώ οι γυναίκες που δήλωσαν ότι είχαν χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από τη σεξουαλική τους ζωή μειωνόταν, αντίθετα το ποσοστό των ανδρών με χαμηλό βαθμό ικανοποίησης από το σεξ παρουσίαζε αύξηση. Οι Σουηδοί ερευνητές πιστεύουν, ότι αυτό παρατηρείται διότι διαχρονικά έχει έως σήμερα γίνει περισσότερο αποδεκτό από τους άνδρες να παραδέχονται κάποια προβλήματα ή αποτυχίες στον τομέα του σεξ.
- Επίσης παρατηρήθηκε, ότι ο αριθμός των ανδρών που δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα στύσης (στυτικές δυσλειτουργίες) μειωνόταν ενώ παρουσίαζε αύξηση ο αριθμός αυτών που παρουσίαζαν δυσλειτουργίες εκσπερμάτωσης. Όμως το ποσοστό αυτών που ανέφεραν ότι είχαν πρόωρη εκσπερμάτωση δεν παρουσίαζε αλλαγή.
- Είναι ενδιαφέρον το ότι στις περιπτώσεις που η συνουσία έπαυε πλέον να λαμβάνει χώρα μεταξύ τους, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θεωρούσαν, ότι υπεύθυνοι για αυτό ήσαν οι άνδρες. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω εύρημα καταγράφηκε και σε άλλες έρευνες που έγιναν στη δεκαετία του 1950 και το 2005-6
Βλέπουμε λοιπόν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα στους ηλικιωμένους αποτελεί ένα φυσιολογικό τομέα σε αυτή τη φάση της ζωής ο οποίος δεν παύει από του να έχει μεγάλη σημασία στη συναισθηματική και σωματική τους ικανοποίηση.
Το σεξ παίζει σημαντικό και ευεργετικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων άνω των 70 ετών και έτσι οι γιατροί αλλά και οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι πρέπει ανεξάρτητα της ηλικίας να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δυνατόν να προκύπτουν.