Άρθρο του Δρος Λοΐζου Γ. Λοΐζου*
Η υγεία μας δεν εξαρτάται μόνο από την κατάσταση του σώματός μας. Η ψυχική κατάσταση έχει καθοριστικό ρόλο για να είμαστε υγιείς.
Οι σχέσεις μεταξύ ψυχικής κατάστασης και σωματικής υγείας είναι ισχυρές. Η κακή ψυχική διάθεση και η διαρκής άσχημη ψυχολογική κατάσταση μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας.
Η οικογένεια μας είναι θεμελιώδης παράγοντας τεράστιας σημασίας, που επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση.
Σίγουρα πολλές φορές διερωτηθήκατε για το ποια είναι εκείνα τα πράγματα που προσφέρουν ευτυχία και δύναμη σε μια οικογένεια. Η ευτυχία στην οικογένεια είναι από τα σημαντικότερα αγαθά που επιδιώκει να απολαμβάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του.
Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Δεν εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας.
Στην εποχή μας πολλές οικογένειες δεν έχουν την παραδοσιακή δομή. Οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων, με ή χωρίς βιολογική σχέση, που αποφασίζουν να ζήσουν μαζί σε ένα νοικοκυριό μπορούν να θεωρηθούν ως μια οικογένεια.
Τα υλικά αγαθά, από μόνα τους, δεν είναι αρκετά για να κάνουν μια οικογένεια ευτυχισμένη. Για να επιτύχουμε να έχουμε μια ευτυχισμένη, λειτουργική και δυνατή οικογένεια χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια για όλη μας τη ζωή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία οποιασδήποτε οικογένειας είναι η έντονη, ειλικρινής επιθυμία και δέσμευση των μελών της να ζουν μαζί. Εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο, νιώθουν ασφάλεια όταν είναι μαζί, τηρούν τις υποσχέσεις και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ο ένας προς τον άλλο.
Η προσαρμοστικότητα είναι βασική αρετή που θα σας επιτρέπει να λύνετε προβλήματα και να ξεπερνάτε κρίσεις. Από τα προβλήματα πρέπει να αποκομίζετε διδάγματα που συζητώντας τα μεταξύ σας θα καθορίζετε κοινές αξίες και τρόπους λειτουργίας της οικογένειας σας.
Μην απογοητεύεστε στις δυσκολίες της ζωής και ποτέ μη τα βάζετε κάτω. Στηρίζετε ο ένας τον άλλο στις φουρτούνες της ζωής.
Αποδεχτείτε ότι τέλεια οικογένεια δεν υπάρχει όπως και ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Αποδεχτείτε και σεβαστείτε τη διαφορετικότητα του κάθε μέλους της οικογένειας σας.
Μάθετε να συγχωρείτε και ο καθένας να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες με αδιάκοπη προσπάθεια αυτοβελτίωσης για το κοινό καλό.
Η καλλιέργεια ορθών τρόπων επικοινωνίας, η έκφραση αγάπης, η συνεύρεση των μελών της οικογένειας για φαγητό, υποχρεώσεις, επετείους, γιορτές αλλά και για τακτική ψυχαγωγία αποτελούν στυλοβάτες της λειτουργίας, της ευτυχίας και της δύναμης μιας οικογένειας.
Ακούτε ο ένας τον άλλον με προσοχή. Σεβαστείτε την αντίθετη γνώμη.
Μη διακόπτετε το συνομιλητή σας προτού τελειώσει και ενθαρρύνετε τη θετική συμπεριφορά. Ωστόσο να επιτρέπετε την έκφραση αρνητικών συναισθημάτων.
Δεχτείτε να συμμερίζεστε κάθε μορφής συναισθήματα και δουλέψετε μαζί με ειλικρίνεια για να λύνετε τα προβλήματα ή παρεξηγήσεις. Εκφράζετε τακτικά την αγάπη σας με λόγια αλλά και έμπρακτα.
Κάνετε όσο το δυνατό περισσότερο πράγματα μαζί με την οικογένεια σας. Ψυχαγωγηθείτε, παίζετε και γελάτε όσο το δυνατό περισσότερο μαζί. Θα δημιουργείτε έτσι κοινές αναμνήσεις που ενδυναμώνουν τα μέγιστα τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης και νοσταλγίας που θα σας ενώνουν για όλη τη ζωή.
Από τον καθένα μας εξαρτάται να συμβάλλει έτσι ώστε η οικογένεια του να γίνεται όσο το δυνατό πιο ευτυχισμένη και δυνατή. Οι δεξιότητες που απαιτούνται για αυτό δεν είναι δοτές ή έμφυτες αλλά αποκτιούνται με σκληρή συνεχή προσπάθεια.
Η καλλιέργεια ορθής επικοινωνίας, προσαρμοστικότητας, ομαδικότητας, αγάπης, αλληλοστήριξης, συνέπειας, σεβασμού και ευγένειας, μπορούν να βοηθούν τα μέγιστα για μια ευτυχισμένη και δυνατή οικογένεια.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.