Οι καλές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων στην εργασία πρέπει ν’ αποτελούν προτεραιότητα όλων.
Οι εργοδότες δεν πρέπει να αμελούν να εφαρμόζουν στρατηγικές που προάγουν την καλλιέργεια και την αρμονία των σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων τους.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να μην ξεχνούν ότι κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν για καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους τους ωφελεί, όχι μόνο το σύνολο, αλλά και την ποιότητα της ζωής των ιδίων.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάτι διαφορετικό. Στα περισσότερα από 40 χρόνια εργασίας μου, ως γιατρός σε ιδιαίτερα δύσκολα κλινικές σε νοσοκομεία στο εξωτερικό και στην Κύπρο, διαπίστωσα από πολύ νωρίς, ότι οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων, γιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακών και άλλων, έχουν τεράστια σημασία.
Από την αρχή συνειδητοποίησα, ότι όταν είναι καλές είναι οι σχέσεις μεταξύ όλων των συναδέλφων, που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και θεραπεία ενός ασθενούς, αυξάνονται ουσιαστικά οι πιθανότητες για καλύτερη παροχή φροντίδας στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Πρέπει όμως να επισημάνω, ότι επειδή η εργασία σε πολλά κλινικά τμήματα των νοσοκομείων είναι επίπονη, δύσκολη και ιδιαίτερα απαιτητική κατάσταση, δυστυχώς συχνά παρατηρούνται προβλήματα μεταξύ συνάδελφων της ίδιας ομάδας περίθαλψης ή ακόμη και στη συνεργασία μεταξύ συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων, που μπορεί να βρίσκονται γεωγραφικά αλλού.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικότητες αυτές, ένιωσα ότι είναι αναγκαίο όλοι να εκπαιδευόμαστε συνεχώς για το σημαντικό αυτό θέμα, που έχει επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών. Για το λόγο αυτό, έγραφα τα βιώματα και συμπεράσματά μου σε άρθρα, με στόχο να τα μοιράζομαι και με άλλους, έτσι ώστε ίσως να βοηθήσω και εγώ στο πρόβλημα αυτό.
Σταδιακά, διαπίστωσα ότι οι ιδέες και εισηγήσεις που προκύπταν στα εν λόγω άρθρα από τη δική μου εμπειρία σε νοσοκομεία, μπορούν έχουν χρήσιμες εφαρμογές και σε πολλές άλλες επαγγελματικές ομάδες.
Από αυτή τη σειρά των άρθρων μου αυτών, σάς κοινοποιώ ένα από τα πρώτα που είχα γράψει «Πώς θα έχετε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σας;».
Εάν καταφέρνετε να έχετε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους στην εργασία σας θα κερδίζετε πολλά: Καλύτερη επαγγελματική ανέλιξη, περισσότερες επιτυχίες, όφελος για την ψυχική και σωματική σας υγεία, λιγότερο στρες και περισσότερη οικογενειακή γαλήνη και ευτυχία.
Τι μπορείτε να κάνετε, για να καλλιεργείτε αρμονικές σχέσεις με τους συναδέλφους σας;
1. Μην περιμένετε από τους άλλους να είναι τέλειοι. Όλοι έχουμε τις καλές και κακές πτυχές του χαρακτήρα μας, όπως και τις ατέλειές μας. Να προσπαθείτε να είστε επιεικείς και να συγχωράτε τους άλλους.
2. Το χαμόγελο και η ευγένεια είναι μεταδοτικά. Με το χαμόγελο, την εγκαρδιότητα, την ευγένεια, την αισιοδοξία και τη θετικότητά σας, μπορείτε να γίνετε στην ομάδα ένας πυρήνας θετικής ενέργειας, για τη σύσφιξη δεσμών και τη δημιουργία καλού κλίματος και αποδοτικότητας στην ομάδα εργασίας σας.
3. Αποφεύγετε την κριτική και το κουτσομπολιό. Η εύκολη κριτική, ο σχολιασμός και η διάδοση φημών για τους συναδέλφους δεν ωφελούν. Να αντιμετωπίζετε με επιφύλαξη και να μη συμμετέχετε σε τέτοιες συμπεριφορές.
4. Μάθετε να διαφωνείτε δημιουργικά, χωρίς να πληγώνετε τους άλλους. Σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν διαφωνίες. Στις επιτυχημένες σχέσεις οι διαφωνίες γίνονται ορθά, με στόχο την επίτευξη προόδου για τον κοινό στόχο και όχι για την ανάδειξη νικητή.
5. Να είστε ομαδικός παίκτης. Να επιδιώκετε τη συνεργασία με τους συναδέλφους σας. Στις συζητήσεις να προσθέτετε ευγενικά τις δικές σας απόψεις και εμπειρίες, χωρίς να μονοπωλείτε τον χρόνο. Θα προάγετε έτσι την έκφραση απόψεων και γνώσεων από τους άλλους. Αναπόφευκτα θα επωφελείστε εσείς, αλλά και το σύνολο της ομάδας σας. Μην ξεχνάτε ότι η μετριοφροσύνη είναι αρετή που θα σας βοηθά, ενώ η καυχησιά και η αλαζονεία θα σας βλάπτουν.
6. Η προσεκτική ακρόαση των άλλων με σεβασμό, εκτίμηση και υπομονή είναι ανεκτίμητης αξίας. Αφήστε τους άλλους να σας πουν το πρόβλημα ή τις απόψεις τους, χωρίς να τους διακόπτετε. Ακούτε τους, με συγκέντρωση και προσοχή. Σιγουρευτείτε ότι καταλάβατε καλά. Ζητήστε διευκρινίσεις εάν έχετε αμφιβολία. Είναι εκπληκτικό το πόσα κερδίζετε ακούγοντας προσεκτικά τους άλλους.
7. Αποφεύγετε αστεϊσμούς με πειράγματα και σχόλια. Αποφεύγετε αστεία σε βάρος άλλων, σχόλια σχετικά με τη θρησκεία, τις πολιτικές πεποιθήσεις, την εθνική προέλευση και τη σεξουαλική συμπεριφορά.
* Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.