Ο θυμός είναι ισχυρός άνεμος που σβήνει τη φώτιση του μυαλού.
Αυτός που έχει τη δύναμη να μας θυμώνει καταφέρνει να μας αδυνατίζει και να μας νικά.
Ο θυμός επιπλέον, προκαλεί πονοκέφαλο, κατάθλιψη, ψηλή πίεση, έκζεμα, πόνο κοιλιάς, αϋπνία, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Θα ήθελα να σκεφτούμε μαζί τον θυμό. Είναι καλό ή κακό πράγμα; Μάς ωφελεί ή μάς βλάπτει;
Για ένα τόσο κοινό συναίσθημα, που μπορεί να εκδηλωθεί και να μας επηρεάσει παντού στη ζωή μας, δεν είμαι σίγουρος ότι το μελετήσαμε και γνωρίζουμε αρκετά.
Έχω καταγράψει μερικές σκέψεις για την αντιμετώπισή του στο άρθρο «Ο θυμός και η διαχείρισή του», που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας, αλλά σίγουρα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, από πολλούς από εμάς, για να διαχειριζόμαστε το θυμό μας όσο το δυνατό καλύτερα.
Ο θυμός είναι αναπόφευκτος στη ζωή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ασφαλείς τρόπους για να τον εκφράζετε. Με την έξυπνη διαχείριση του θυμού θα μπορείτε να κερδίζετε πολλά. Οι συνέπειες του κακού θυμού μπορεί να είναι σοβαρές και μόνιμες.
Πώς μπορείτε εσείς να ελέγχετε καλύτερα το θυμό και τα νεύρα σας;
1. Προσπαθήστε να καταλάβετε για ποιο λόγο είστε θυμωμένοι. Είναι σημαντικό να καταλάβετε, πώς έχετε φθάσει στο σημείο να είστε έξω φρενών. Εάν μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα άτομο σας προκαλούν θυμό, μιλήστε το θέμα με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε. Ένας πιστός σας φίλος, ο σύμβουλός σας, ο γιατρός σας ή ο ψυχολόγος σας μπορούν να μιλήσουν για το θέμα μαζί σας και να σας βοηθήσουν.
2. Μην παίρνετε αποφάσεις, όταν είστε θυμωμένοι. Ο θυμός θολώνει τις σκέψεις μας. Δεν μας αφήνει να δούμε αντικειμενικά όλες τις πτυχές ενός προβλήματος. Οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και αυτού ή αυτών, που μας προκάλεσαν θυμό, πρέπει να λαμβάνονται, μετά από αναλυτική σκέψη με ψυχραιμία. Οι ενέργειες μας, μετά από ισοζυγισμένες αποφάσεις με ήρεμο μυαλό, θα είναι καλύτερες και αποτελεσματικότερες.
3. Ξεκουραστείτε και χαλαρώνετε. Η ξεκούραση επιτρέπει να βάλετε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Η χαλάρωση μπορεί να επιτευχθεί με ένα περίπατο, ή απλά με το να καθίσετε ήρεμα σ’ ένα ήσυχο περιβάλλον. Η μουσική, το διάβασμα, ο κινηματογράφος, ένα μπάνιο, το κολύμπι και η γιόγκα προσφέρουν χαλάρωση.
4. Η βία δεν είναι λύση για το θυμό. Μην ξεχνάτε ότι η φραστική επίθεση είναι μορφή βίας που μπορεί να πληγώσει, όπως και οι άλλες μορφές βίας. Εάν νιώθετε θυμωμένοι, κάνετε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να πάτε για τρέξιμο ή να κτυπήσετε ένα μαξιλάρι. Προτιμήστε να ουρλιάξετε εναντίον ενός δέντρου ή ενός αυτοκινήτου, παρά εναντίον κάποιου άλλου ατόμου.
5. Αντιμετώπιση των αντιπαραθέσεων στις σχέσεις σας. Η επίλυση των διαφορών σας με τους άλλους θα σας κάνουν να νιώθετε πιο θετικοί και ευτυχισμένοι. Πάντα να προσπαθείτε να επιλύετε τυχόν διαφορές σας με άλλους. Η προσέγγιση με πνεύμα κατανόησης, συγχώρεσης και συμβιβασμού για την επίλυση των αντιπαραθέσεών σας μπορεί να σας προσφέρει πολλά. Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς ή έμπιστά σας άτομα, εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε από μόνοι σας να λύσετε κάποια διαφορά σας με άλλους.
* Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.