Αγαπητοί μου,
Υπάρχουν σοφοί άνθρωποι μεταξύ μας.
Όταν είμαστε προσεκτικοί μπορούμε να τους αναγνωρίζουμε.
Δεν είναι λίγοι και χαίρομαι κάθε φορά που ανακαλύπτω ένα σοφό άνθρωπο.
Πράγματι έχουμε τόσα πολλά να μαθαίνουμε από τους σοφούς ανθρώπους.
Σίγουρα, συμφωνώ μαζί σας: Η έννοια της σοφίας δεν κάτι εύκολο να προσδιοριστεί. Όπως και δύσκολο είναι να ορίσουμε το ποιος είναι σοφός.
Δεν μου είναι εύκολο να σας πω, πώς καταλαβαίνω ότι κάποιος είναι σοφός ή όχι.
Εκείνο που μπορώ να σας πω, είναι το πώς εγώ βλέπω κάποια χαρακτηριστικά, που με κάνουν να παρακολουθώ μια προσωπικότητα, για να καταλάβω εάν πράγματι περιέχει τα χαρακτηριστικά της σοφίας ή εάν εξελίσσεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Βέβαια αυτά που θα σας πω εδώ πιο κάτω, δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν και άλλα που δεν τα γνωρίζω ή μου διαφεύγουν τώρα και ακόμη εσείς πιθανότατα γνωρίζετε, αλλά που δεν ξέρω.
Ας δούμε λοιπόν περιληπτικά, έχοντας ως βάση μερικά χαρακτηριστικά της σοφίας, το πώς μπορούμε εμείς να βελτιώνουμε τη δική μας κατάσταση:
- Η ικανότητα παράβλεψης: Από τα χαρακτηριστικά του σοφού ανθρώπου είναι να ξέρει πότε να παραβλέπει κάποια πράγματα και πότε όχι. Η σοφία είναι συνυφασμένη με την ικανότητα να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα πράγματα που πρέπει να παραβλέπουμε και αυτά που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με προσοχή.
- Η διορατικότητα με βαθιά κατανόηση: Είναι η ικανότητα να βλέπουμε πέρα από το προφανές ή το επιφανειακό. Να κατανοούμε το βαθύτερο νόημα, να ανακαλύπτουμε τις κρυμμένες αλήθειες και να μπορούμε να διαβλέπουμε τις πιθανές εξελικτικές πορείες μιας κατάστασης.
- Η κρίση: Το να έχουμε μια ορθή κριτική ανάλυση των πραγμάτων, ιδεών, πληροφοριών και γεγονότων δεν είναι εύκολο. Ο σοφός ξέρει ότι δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Είναι ευέλικτος και έτοιμος να επανεξετάζει απόψεις που διαμόρφωσε προηγουμένως. Ψάχνει στοιχεία που να θέτουν σε αμφισβήτηση τις απόψεις του, για να εξετάζει κατά πόσο πράγματι υπάρχουν ή προέκυψαν νέα τεκμήρια που απορρίπτουν με ορθό τρόπο τις πεποιθήσεις του.
- Η υπομονή συνυφασμένη με την επιμονή: Η υπομονή, η ικανότητα να περιμένουμε, διότι κάθε αλλαγή ή εξέλιξη θέλει τον χρόνο της. Η υπομονή και το να είμαστε επίμονοι με αντοχή, παρά τις δυσκολίες, είναι απαραίτητες αρετές που συμβάλλουν στην απόκτηση της σοφίας.
- Ο έλεγχος του θυμού: Ο σοφός άνθρωπος γνωρίζει ότι ο θυμός μπορεί να είναι σύμμαχος ή φοβερός εχθρός. Εάν μάθουμε και ελέγχουμε τον θυμό, που είναι ένα αναπόφευκτο ανθρώπινο συναίσθημα, μπορεί να τον έχουμε ως ισοζυγισμένη ενέργεια για ωφέλιμη δράση. Εάν όχι, ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να επιφέρει μέχρι και τρομακτικές καταστροφές.
- Η σεμνότητα: Ο σοφός άνθρωπος δεν είναι αλαζόνας. Είναι σεμνός και ταπεινός. Γνωρίζει το πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη φύση. Μιλά για να βοηθά τους συνανθρώπους του και όχι για να τους επιδεικνύει ανωτερότητα.
- Η αυτογνωσία: Από την αρχαιότητα, ο Σωκράτης μας έλεγε, ότι το να γνωρίζουμε τον εαυτό μας είναι απαραίτητο, εάν θέλουμε να έχουμε μια σοφή αντιμετώπιση της ζωής, όπως μας έρχεται απρόβλεπτη και κάποτε, αδυσώπητη. Παράλληλα, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, με βάση την ειλικρινή αυτογνωσία μας, μπορούμε να ευελπιστούμε για καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον.
- Η ενσυναίσθηση: Η συναισθηματική νοημοσύνη σε συνδυασμό με την ενσυναίσθηση, μεταξύ άλλων ωφέλιμων επιδράσεων στη ζωή του σοφού ανθρώπου, οδηγούν πολύ συχνά στην αλληλεγγύη και στο αίσθημα της γαλήνης ηρεμίας κα ειρηνικότητας.
Αυτές είναι μερικές σκέψεις μου για τον σοφό άνθρωπο.
Έχουμε πολλά να μάθουμε, εάν ξέρουμε να αναγνωρίζουμε τους σοφούς ανθρώπους - υπάρχουν πολλοί - και να τους παρακολουθούμε.
Έχουμε ακόμη περισσότερα να κερδίζουμε, εάν εμείς καταφέρνουμε καθημερινά να αποκτούμε σοφία στα πλαίσια του πλάνου μας, για ένα δυναμικό ταξίδι συνεχούς μας αυτοβελτίωσης.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου MD, PhD
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής, Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία
Twitter: @DrLoizos
Facebook https://www.facebook.com/DrLoizou/