Τα βακτηρίδια που ζουν μέσα στο στόμα μας είναι η κυριότερη αιτία που προκαλεί την κακοσμία του στόματος.
Τα βακτηρίδια αυτά βρίσκονται κυρίως στο πίσω μέρος της γλώσσας και στους χώρους που σχηματίζονται μεταξύ των ούλων και των δοντιών.
Τα βακτηρίδια του στόματος διασπούν τα υπολείμματα τροφών και άλλων ουσιών που παραμένουν μέσα στο στόμα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επεξεργασίας παράγουν χημικές ενώσεις, που απελευθερώνονται στον αέρα. Οι χημικές αυτές ενώσεις μυρίζουν άσχημα και έχουν χαρακτηριστική οσμή.
Το σουλφίδιο του υδρογόνου παράγεται από ορισμένες κατηγορίες βακτηριδίων του στόματος και δίνει τη τυπική μυρωδιά των χαλασμένων αυγών. Το
methyl mercaptan δίνει τη μυρωδιά που έχουν τα κόπρανα ενώ η
putrescine δίνει τη μυρωδιά του χαλασμένου κρέατος.
Τα διάφορα βακτηρίδια που παράγουν τις πτητικές χημικές ενώσεις που δημιουργούν άσχημες μυρωδιές ευδοκιμούν όταν:
- Υπάρχουν υπολείμματα φαγητών
- Όταν δεν τηρείται καλή υγιεινή του στόματος και της γλώσσας
- Όταν το στόμα είναι ξηρό
- Όταν υπάρχουν χαλασμένα δόντια ή ουλίτιδα
- Όταν υπάρχει ροή υγρών ή πύου από το πίσω μέρος της μύτης προς το φάρυγγα λόγω ρινίτιδας, ιγμορίτιδα ή αλλεργίας
Το δύσκολο με την κακοσμία του στόματος είναι ότι το άτομο που έχει άσχημη μυρωδιά που εκπέμπεται από το στόμα του, δεν μπορεί να το αντιληφθεί.
Μπορεί κάποιος να έχει πρόβλημα και να ενοχλούνται οι φίλοι του ή άλλοι, που συνομιλούν μαζί του αλλά αυτός να μην το ξέρει.
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος εάν η αναπνοή του ή το στόμα του μυρίζουν άσχημα, είναι να ρωτήσει κάποιο πολύ στενό του φίλο ή κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, να του πει με ειλικρίνεια εάν πράγματι το στόμα του ή η αναπνοή του εκπέμπουν μια άσχημη μυρωδιά.
Από τη στιγμή που κάποιος ξέρει ότι έχει κακοσμία του στόματος υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.
Γιατροί μικροβιολόγοι, από το Σικάγο, σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα χρησιμοποίησαν ουσίες, που περιέχονται μέσα στο τσάι για να δουν σε εργαστηριακά πειράματα τη δράση τους εναντίον των μικροβίων που δημιουργούν κακοσμία της αναπνοής.
Το τσάι περιέχει αντι-οξειδωτικές ουσίες της οικογένειας των πολυφενολών.
Μεταξύ των ουσιών αυτών συμπεριλαμβάνονται οι κατεχίνες και θεαφλαβίνες έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη βακτηριδίων.
Στα πειράματα που έκαναν φάνηκε, ότι οι δύο αυτές ουσίες, σε συγκεντρώσεις χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν στο πράσινο και στο μαύρο τσάι είχαν την ιδιότητα να καταστέλλουν αποτελεσματικά τα βακτηρίδια, που προκαλούν άσχημες μυρωδιές του στόματος και της αναπνοής.
Σε παλαιότερες έρευνές τους οι ίδιοι γιατροί βρήκαν ότι οι αντι-οξειδωτικές ουσίες που περιέχονται μέσα στο τσάι έχουν την ιδιότητα να προσβάλλουν και να σπάζουν τη μικροβιακή πλάκα (πέτρα) που σχηματίζεται πάνω στα δόντια.
Χρειάζονται επιπλέον και κλινικές έρευνες, για να φανεί εάν τα άτομα, που καταναλώνουν τσάι, έχουν λιγότερα προβλήματα κακοσμίας του στόματος.
Επίσης θα πρέπει να ερευνηθεί το κατά πόσο το τσάι είναι αποτελεσματικό στο να μειώνει τις άσχημες μυρωδιές του στόματος που δημιουργούνται από τα βακτηρίδια.
Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κακές μυρωδιές από το στόμα πιθανόν να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες που είναι αρκετά συχνοί. Για παράδειγμα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσιγάρο δημιουργούν κακοσμία χωρίς την παρέμβαση των βακτηριδίων.
Ορισμένες δίαιτες που κατά καιρούς είναι στη μόδα, όπως αυτές με ψηλές πρωτεΐνες, μπορούν να είναι αιτία κακής μυρωδιάς του στόματος.
Ο διαβήτης, η περιοδοντίτιδα, η βρογχίτιδα, οι αναπνευστικές λοιμώξεις, η ιγμορίτιδα είναι επίσης άλλες αιτίες πρόκλησης κακοσμίας της αναπνοής και του στόματος.