Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώνει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα, στο σάλιο και αλλού στο στόμα.
Η τακτική κατανάλωση παραδοσιακού γιαουρτιού φαίνεται ότι έχει αριθμό ευεργετικών δράσεων για την υγεία. Άτομα που καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν λιγότερη τερηδόνα.
Εκτός από τη δράση εναντίον της κακοσμίας του στόματος, το γιαούρτι φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες. Επιπρόσθετα βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
Δίαιτες για απώλεια βάρους που περιλαμβάνουν γιαούρτι είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Το γιαούρτι με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών, βοηθά κατά τη δίαιτα, στην απώλεια λίπους από τον οργανισμό και όχι μυϊκής μάζας. Παράλληλα προσφέρει ασβέστιο στα οστά μειώνοντας τον κίνδυνο απώλειας οστικής πυκνότητας κατά τη διάρκεια της δίαιτας.
Σε έρευνα που έγινε σε 24 εθελοντές στην Ιαπωνία, μετρήθηκαν στο στόμα τα επίπεδα πτητικών ουσιών όπως το σουλφίδιο του υδρογόνου και άλλα σουλφίδια που συμβάλλουν στην κακοσμία της αναπνοής. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωναν 90 γραμμάρια παραδοσιακού γιαουρτιού, χωρίς ζάχαρη δύο φορές την ημέρα για 6 εβδομάδες.
Μετά την πάροδο των 6 εβδομάδων, οι Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν ξανά δείγματα από το στόμα των εθελοντών. Το 80% των εθελοντών είχαν στο σάλιο και στη γλώσσα τους λιγότερες πτητικές ουσίες που προκαλούν κακοσμία στόματος.
Επίσης οι εθελοντές αυτοί λόγω της κατανάλωσης γιαουρτιού, είχαν λιγότερη οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.
Είναι πιθανόν ότι το γιαούρτι μπορεί να μειώνει νοσηρά βακτηρίδια στο στόμα τα οποία εκτός από ουλίτιδα, οδοντική πλάκα και τερηδόνα, δημιουργούν σουλφίδια και άλλες πτητικές ουσίες που προσδίδουν κακή οσμή στην αναπνοή.
Το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. Οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν καλά. Μάλιστα είχαν από τότε αντιληφθεί τις θρεπτικές του ιδιότητες και τις θετικές του επιδράσεις στα έντερα.
Το γιαούρτι είναι εύπεπτο και θρεπτικό. Περιέχει περισσότερο ασβέστιο και πρωτεΐνες από το γάλα. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει εμποδίζει την ανάπτυξη νοσηρών μικροοργανισμών.
Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος, το γιαούρτι αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική λύση και μπορεί να προσφέρει το ασβέστιο που δεν μπορεί να ληφθεί από το γάλα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι για ένα προϊόν όπως το γιαούρτι που ο άνθρωπος το γνωρίζει από την αρχαιότητα ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το γιαούρτι καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και μειώνει επιβλαβή βακτηρίδια στο στόμα, μπορούν να βοηθήσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από την άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή τους.
Εκτός από το όφελος αυτό, η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών για όλες τις ηλικίες.