Τα προβλήματα της ακοής, ακόμη και όταν είναι ήπιου βαθμού, μπορούν να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη σχολική απόδοση των παιδιών.
Είναι απαραίτητο παιδιά σχολικής ηλικίας να ελέγχονται για την ακοή τους. Οι απώλειες ακοής που δεν είναι ολικές, αυτές που επηρεάζουν μόνο ορισμένους ήχους ή το ένα αυτί μόνο, είναι δυνατόν να περνούν απαρατήρητες.
Συχνά τα παιδιά που έχουν βλάβες στην ακοή τους δεν το αντιλαμβάνονται. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά με μικρές βλάβες στην ακοή τους ή που δεν μπορούν να ακούνε κάποιους ήχους, μπορούν να έχουν και μέχρι 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να μείνουν στάσιμα ή να παρουσιάζουν πιο πολλές ακαδημαϊκές δυσκολίες σε σύγκριση με συνομήλικους τους που έχουν κανονική ακοή.
Στο σχολείο, στις τάξεις οι δυσκολίες των παιδιών με προβλήματα ακοής, γίνονται μεγαλύτερες. Στις τάξεις πολύ συχνά υπάρχει θόρυβος βάθους από τις κινήσεις των παιδιών, από αντικείμενα που μετακινούνται, το μετροφύλλημα των βιβλίων, το ανακάτεμα χαρτιών και άλλα.
Ο απόηχος της φωνής των δασκάλων, η μεγάλη απόσταση του δασκάλου από τα παιδιά σε τάξεις με πολλούς μαθητές, οι συνομιλίες των παιδιών, οι κάθε μορφής θόρυβοι, προσθέτουν στο πρόβλημα των παιδιών με κακή ακοή. Επίσης δεν είναι σπάνια τα σχολεία που έχουν πρόβλημα ηχορύπανσης από εξωτερικές πηγές.
Σε ένα τυπικό περιβάλλον σχολικής τάξης, ακόμη και παιδιά με φυσιολογική ακοή, μπορούν να έχουν δυσκολίες στο να παρακολουθούν καλά το τι λέει ο δάσκαλος τους ή οι συμμαθητές τους.
Τα παιδιά με δυσκολίες ακοής δεν μπορούν να παρακολουθούν καλά τις παραδόσεις των μαθημάτων και να συμμετέχουν εξ ίσου όπως οι συνομήλικοι τους με κανονική ακοή, στην τάξη. Επειδή πολλές φορές παιδιά με βλάβες ακοής που δεν είναι σοβαρές ή ολικές, δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, η απόδοση τους μειώνεται.
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 83 παιδιά στα 1.000 έχουν απώλεια ακοής που είναι σημαντική από εκπαιδευτικής άποψης.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να είναι ενήμεροι ότι πρέπει να ελέγχεται η ακοή όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας.
Η ανίχνευση απώλειας ακοής παιδιών σχολικής ηλικίας, πρέπει να γίνεται προσεκτικά και κάτω από καλές συνθήκες εξέτασης.
Οι αιτίες απώλειας ακοής στα παιδιά περιλαμβάνουν γενετικά προβλήματα, επιπλοκές λόγω πρόωρης γέννησης, ωτίτιδες, φάρμακα που είναι τοξικά για το ακουστικό σύστημα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ανεμοβλογιά, γρίπη, μαγουλάδες, ερυθρά, τραύματα από ήχο, τραυματισμούς της κεφαλής.